15 april 2013

Hero Kokoswater


Sinds een tijdje in de supermarkt en momenteel prominent op de website www.hero.nl van het vernieuwde Hero: Kokoswater, verkrijgbaar in twee varianten, in combinatie met ananas óf met druif en limoen.












Wat moeten we daar nu van denken?  Het schijnt “ultiem dorstlessend” te zijn en volgens de “productenzoeker” op de website concurreert het met Hero’s eigen “Gewoon Water”: een frisse dorstlesser.

Hero biedt ons dus de keuze tussen de ultieme én de frisse dorstlesser. Dat vraagt om een vergelijking!

Om te beginnen bevat “Gewoon Water” (uiteraard mét toegevoegd fruitsap) slechts 14 Calorieën per 100 ml tegenover het dubbele bij Kokoswater. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan de in het sap (inclusief het kokoswater, want kokoswater is kokossap) aanwezige suiker.

Voor dat beetje meer suiker betalen we vervolgens 2,29 EUR per 460ml, ruim 2½ keer zoveel als de 1,69 EUR die we bij Albert Heijn voor de 900ml variant “Gewoon Water” betalen.

Óf is het verschil méér dan dat beetje extra suiker? Misschien is er wel een gezondheidsvoordeel? Je zou het haast denken…  De claims “dorstlessend” (website) en “een drankje dat goed is voor de vochtbalans” (tv-reclame) kunnen volgens de wettelijke definities inderdaad als gezondheidsclaims worden geïnterpreteerd. Wie durft hiervan melding te maken bij de NVWA?

Vochtbalans dus. De website (“een prima alternatief voor sportdrank”) en de beelden uit de tv-reclame zetten Kokoswater ook nadrukkelijk neer als een natuurlijke sportdrank. Rechtvaardigt dát dan de absurd hoge prijs? Nee. Het gerenommeerde Extran kost minder dan de helft.

Conclusie: Hero lijkt te gokken op de goedgelovige, naïeve, bereidwillige en prijs-onbewuste consument, die aangetrokken wordt door het natuurlijke, misschien het exotische, misschien het “nieuwe” en/of het ogenschijnlijk gezonde karakter van Kokoswater, én de niche-markt van sporters, die “puur natuur” verkiezen bóven effectiviteit.

Dus, voor iedereen die Kokoswater tóch eens wil proeven: Snel naar de winkel, want dit lijkt zo’n typisch gevalletje te worden van OP=OP…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten